De Koekamp

11 dec: Daar gaan we weer….

Nu moet de Koekamp eraan geloven. dat park tegenover Centraal. met die eeuwenoude bomen en dat schattige hertenkamp.
ze willen het weer ‘mooier’ maken met slingerende voet- en fietspaden. en daarom willen ze een heleboel asfalt storten.
de Koekamp en het Malieveld zijn beschermd! door de Acte van Redemptie nog wel! houdt het dan nooit op….

12 dec:

Morgen praten raadsleden over het voorlopig ontwerp voor de Koekamp. we hebben eigenlijk helemaal geen tijd om hiermee bezig te zijn, maar we moeten wel! opnieuw dreigt een plek die bij ons stads dna hoort, verminkt te worden! de acte van redemptie is nota bene van toepassing. die acte is speciaal gemaakt om de bomen te beschermen. dat lappen ze gewoon aan hun laars!

hoe verzinnen ze het! kijk het zit zo: dit college heeft bedacht dat we mooiere ‘stadsentrees’ moeten hebben. want zeggen ze een stadsentree moet de functie hebben van: “verbinden, ontsluiten, verblijven en beleven.” en verder: “het is niet alleen een plek waar mensen elkaar, maar ook de stad met zijn bijzondere kwaliteit ontmoeten. waar een bepaald gevoel kan worden opgeroepen van gastvrijheid en inspiratie. waar de stad zich etaleert en mensen welkom heet. het is dus van belang om het karakter van de plek op te sporen, te benoemen en vorm te geven. een stadsentree zelf is een adres, de ‘poort’ naar de stad. de adressen rondom een stadsentree moeten hier optimaal van profiteren en de economische potentie van de plek optimaal benutten”

tot zover de blabla uit de stukken. waarom dan de Koekamp verbouwen? nou omdat het KJ plein (Koningin Julianaplein) voor Centraal aantrekkelijker moet want dat is een hele belangrijke stadsentree. ok snappen we. maar de Koekamp dan? nou volgens de logica van onze bestuurders en ambtenaren is dat simpel. dat stuk moet je ook zien als stadsentree. en dus moet je de boel ‘integraal’ aanpakken. er moet ‘samenhang’ komen tussen het KJ plein en de Koekamp.

en dan vliegt de logica volledig de bocht uit. de Kóekamp passen ze aan het ontwerp van het KJ plein aan! andersom moet het zijn! het KJ plein ontwerp moet aangepast worden aan de Koekamp! ze blaten zelf toch: “het is dus van belang om het karakter van de plek op te sporen, te benoemen en vorm te geven”. maar, wel nee joh. het karakter van de Koekamp doet er niet toe. dat moet zich maar voegen naar een of ander ontwerpje voor het KJ plein.

morgen zal de wethouder vol inzetten om het ontwerp er doorheen te krijgen. hij heeft namelijk haast. de samenwerkingsovereenkomst met staatsbosbeheer (daar is de Koekamp van) voor deze ontwerpfase loopt in juli 2018 af. dan moet de boel in kannen en kruiken zijn. D’66, PvdA, HSP en CDA zullen hem steunen. let maar op! want voor het college is maar één ding belangrijk: bij elkaar blijven. hoeveel schade ze de stad ook toebrengen!

Mail de raad en vertel wat voor waanzin dit is: raad@denhaag.nl

14 dec:

onze voorspelling kwam bijna helemaal uit. we zeiden: “let maar op het hele college steunt dit plan”. maar het is nog treuriger. want naast coaltiepartijen D’66, VVD, PvdA en CDA zijn ook CU/SGP en Groep de Mos enthousiast. alleen collegepartij HSP, en oppositiepartijen GL en PvdD hebben forse kritiek. weten we dat ook weer.

volgens een VVD collega van wethouder Revis is het zelfs een: “huzarenstukje”. zelf zegt Revis: “het gebied wordt leuker. vanuit het station kun je straks meteen een mooie, groene omgeving in. dat is uniek in Nederland”.

laten wij het dan maar weer eens met de waarheid proberen. om in de Koekamp te komen moet je nu de Bezuidenhoudseweg oversteken bij het KJ plein of bij New Babylon. om de Utrechtsebaan over te steken naar het Haagse bos moet je nu het fietspad bij de Malietoren nemen.

is dat straks allemaal anders? nee. de oversteken blijven gelijk! de enige verandering is dat je ná de oversteek bij New Babylon via een nieuwe fietsbrug in de Koekamp en bredere verlichte fietspaden sneller bij de Malietoren oversteek bent. die oversteek gaan ze breder maken en noemen het dan ‘overkluizing’ want er kan wat groen op komen.

Revis: “vanaf het station kun je straks meteen een mooie, groene omgeving in” huh? niet anders dan nu dus! en daar lappen ze de Acte van Redemptie, de Stedelijke Groene Hoofdstructuur en Rijksbeschermd Stadsgezicht voor aan hun laars. en dat noemt de VVD dan een ‘huzarenstukje’

25311236_2011872145697580_7816688830628693072_o

19 dec:

ook Staatsbosbeheer wil wat met de Koekamp. op hun huidige plek willen ze een nieuw informatiecentrum mét horeca, kantoor en speelgelegenheid. het geheel moet natuurlijk weer ‘allure’ krijgen en je moet er kunnen ‘beleven’.

waarom willen ze dat? nou het zit zo: er is een nieuw Nationaal Park bedacht: Nationaal Park Hollandse Duinen. (dat park loopt over een heel groot gebied. zo’n 43 km kuststrook. het Haagse bos valt er ook in) en toen kwam van het één, gewoon het ander.
Staatsbosbeheer wil van hun plek op de Koekamp een ‘entree’ naar het Nationaal Park maken.

25507981_2013892375495557_2919153545139408507_n

Maar voor een mooie entree naar het Haags bos is de Utrechtse baan natuurlijk een obstakel. nou dat gingen ze oplossen. er moest een prachtig groene verbinding komen: het hele stuk Utrechtse baan tussen Koekamp en Haagse bos overkluizen.
toen gingen ze ontwerpen en rekenen. nou dat plan kon niet. véél te duur. maar die verbinding móest er komen. en toen verzonnen ze dat de bestaande oversteek bij de Malietoren gewoon ietsje breder kon zodat er wat groen op kan. stukken goedkoper en dan had je toch die ‘groene’ verbinding waardoor het één gebied wordt. op papier probleem opgelost. in het echt veranderd er natuurlijk niks. die verbinding is er al!

en dan het vergraven van de watergang in de Koekamp. dé reden waarom we die prachtige oude bomen dreigen te verliezen. waarom is dat nu nodig? dat wil Staatsbosbeheer. ze willen hun hele nieuwe info/horeca/speel/kantoor plek op een soort eiland. en dus moet er water omheen. een eiland kun je namelijk afsluiten. en dat is nodig. want in de jaren tachtig hadden zo ook al eens een fietsbruggetje in de Koekamp gemaakt. dat ging toen helemaal fout. binnen de kortste keren viel de Koekamp ten prooi aan vandalisme en ging het gebouw van Staatsbosbeheer in vlammen op. dat mocht niet weer gebeuren. en daarom moeten oude markante bomen nu verdwijnen en wordt de Koekamp verpest. voor een hipperdepip centrum van Staatsbosbeheer nota bene! en een verbinding die er al is.

en de gemeente? die ‘verkoopt’ de boel aan ons als een: “open stadspark en groene entree” zodat we straks (natuurlijk voor de marketing) niet alleen de ‘stad aan zee’ maar ook ‘een stad in een Nationaal park’ zijn. wat een armoe!

25439016_2013892485495546_880942429376503058_o

Voeg reactie toe

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees ook...
Lees ook...
Meer Groen? Zelf doen! - Nieuwe steun Het afgelopen jaar is de Valeriusstraat een stuk groener gemaakt met hulp van de gemeente,…
Lees ook...
De vuist moet op tafel woedend zijn we over de besloten bomenkap aan de Scheveningseweg. zwakke Haagse bestuurders die niet opgewassen zijn…