Schets visie Scheveningse Bosjes: Madurodam verdwenen en overkapping teldersweg op onmogelijke plek

Dinsdag 3 april is er een informatieavond over de visie van de Denktank Westbroekpark, Scheveningse Bosjes, incl Waterpartij. Wij bestudeerden de schets die bij het plan gevoegd is en er vielen ons direct twee zaken op.

Waar is Madurodam gebleven?

Zoals je kan zien is Madurodam dat nota bene gaat uitbreiden ten koste van een kostbaar stuk duinbos niet aangegeven op de schets. Gaat Madurodam verhuizen in dit plan?

Bovendien valt ons op dat de getekende overkapping van de Teldersweg tussen Madurodam en de tennisbanen onmogelijk is. Hier begint namelijk het talud van het Hubertusviaduct. Wij vragen ons ook af wat de (ecologische) meerwaarde van deze overkapping tussen Madurodam en de tennisbanen zou moeten zijn. Hier staan namelijk aan beide kanten van de weg hekken. Een overkapping ter hoogte van de Waterpartij is veel wenselijker…

Zie hier de Visie van de Denktank Westbroekpark, Scheveningse Bosjes, incl Waterpartij

8 Reacties

 • Toon 24 maart 2018 14:57

  Als je er een beetje in verdiept zou hebben, en bijvoorbeeld de visie van de Denktank zou hebben gelezen, zou je met een beter stuk voor de dag zijn gekomen dan dit flutstuk……

 • Behoud Haags Groen
  Behoud Haags Groen 24 maart 2018 16:50

  @Toon, we hebben het helemaal gelezen en er staan vele goede punten in. Daar hadden we inderdaad positief over mogen zijn. Maar over de Teldersweg lees ik: “Realiseren van verbindingen over de Teldersweg voor mens en natuur ter hoogte van de Ver Huellweg en net na de Waterpartij richting Scheveningseweg. De overkluizingen tot 250 meter met kruiden en struiken vormen ecoducten met wandel-, fiets- en ruiterpaden. De Teldersweg zakt naar beneden na het viaduct over het Schevenings kanaal en gaat onder de Aletta Jacobsweg door. De vier op- en afritten blijven bestaan. De verlaagde weg veroorzaakt minder geluidsoverlast”

  De schets geeft toch aan waar de overkluizingen gepland zijn in deze visie? Deze visie delen wij dus niet. Het feit dat Madurodam niet op de schets staat vinden wij op zijn minst opvallend.

 • Behoudpagina 26 maart 2018 11:15

  het heeft er natuurlijk mee te maken dat niet de hele Teldersweg overkluisd kon worden. tenminste dat zegt de Gemeente en de Denktank heeft dat aanvaard. net zoals de Denktank heeft aanvaard dat Madurudam kon uitbreiden in het gebied waar zij over moesten nadenken en dat de Scheveningseweg buiten hun jurisdictie viel terwijl dat echt bij het gebied hoort! wij zijn natuurlijk heel blij dat de Scheveningse Bosjes bewaard blijven maar op deze punten is het wel heel erg spijtig dat het zo gegaan is.

 • Behoud Haags Groen
  Behoud Haags Groen 26 maart 2018 11:26

  Hij hoeft niet helemaal overkluist te worden. Wij begrijpen niet waarom er twee overkluizingen moeten komen op nota bene onlogische plekken. Gewoon één overkluizing ter hoogte van de Waterpartij is de meest logische en makkelijkste en mooiste optie.

  • Derk (lid Denktank) 12 april 2018 09:07

   Zoals je in de visie van de Denktank kunt lezen is de tekening een “panorama in schetsmatige beelden”. Staar je er niet blind op, maar laat je inspireren door de mogelijkheden die er zijn om een serieuze groene, ecologische, duurzame impuls te geven aan dit gebied. Bijvoorbeeld door overkluizingen waar het hier over gaat.

   Volgens de door ons geraadpleegde ecologen zou een verbinding tussen “bos en bos” (op de plekken die we voorstellen, en dat is niet tussen Madurodam en de tennisbanen, maar t.h.v. de Ver Huellweg en bij het Galgenpad) het beste uitpakken voor natuur en dier, maar ook de mens (fietsend, wandelend, paardrijdend) een logische mogelijkheid geven om de barrière van de Teldersweg te slechten. Het overkluizen t.h.v. de Waterpartij levert een verbinding tussen bos en een grasveld op, wat ecologisch gezien minder meerwaarde biedt. Bijkomend punt: dan wordt (vanuit de auto) het zicht op het Indisch Monument ontnomen, wat voor die gemeenschap een zeer belangrijk punt is. In onze visie komt er geen open tunnelbak t.h.v. de Waterpartij.

   De opmerking dat Madurodam verdwenen is, is (helaas) wishful thinking. Madurodam op die plek moeten we als feit accepteren. Beschouw het als een kwinkslag in de schets dat we ze niet in detail hebben ingetekend. Als Denktank waren we natuurlijk niet blij (understatement) dat er sprake is van uitbreiding in het gebied waar wij juist een visie over mochten vormen. Het is aan het nieuwe college en de gemeenteraad om te bepalen hoe zwaar de door ons opgestelde 5 principes tellen (nr.1: Behouden of uitbreiden van het oppervlak van duinbos en park) nu de visie is aangenomen en integraal is opgenomen als onderdeel van de Gebiedsvisie Internationale Zone.

 • Inge 27 maart 2018 09:47

  Iedere overkluizing is toch meegenomen ? 2 is alweer beter dan 1.
  Liefst de hele Teldersweg….

  • Behoud Haags Groen
   Behoud Haags Groen 27 maart 2018 11:01

   Wat wij niet begrijpen is dat er dan op de mooiste plek (bij de waterpartij) een open tunnelbak zou moeten komen en op de minder interessante plekken overkluizingen. Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

 • Pascal 1 mei 2018 10:15

  Is er nog wat te beginnen tegen de bomenkap achter Madurodam? Hier is namelijk totaal geen belang aanwezig van de bewoners van Den Haag. De enige partijen die hier beter van worden zijn enkele wethouders en Madurodam. De gemeente dendert maar door zonder echt aan de bewoners te denken. Ze knippen de (probleem)gebieden, zetten een denktank op om de gemoederen te bedaren en vervolgens worden de kapplannen gewoon doorgezet. Als Madurodam zoveel miljoenen extra gaat verdienen door een uitbreiding in een natuurgebied, waarom kan Madurodam dan een tunnel niet betalen?

  Er zijn overigens genoeg uitbreidingsalternatieven te bedenken voor Madurodam; waarom niet onder het viaduct uitbreiden, onder de grond op het terreinvan Madurodam, op en/of onder het voorplein, integreren met de parkeerplaats van Madurodam (madurotoren). De gemeente heeft geen enkel alternatief serieus bekeken wat schandalig is….

  groeten, Pascal (bewoner Archipelbuurt)

Voeg reactie toe

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees ook...
Lees ook...
In ons vorige bericht over de visie van de Denktank Scheveningse Bosjes schreven wij al over de gewenste overkluizing(en) van de Prof.…
Lees ook...
Klik op de afbeelding om het PDF-bestand te openen.